Stage Management

From the Blog

Top 5 VST Software

stagemanagement.roVST sau Virtual Studio Technology defineste un soft sau un plug-in cu sunete, efecte, programe de editare pe care le poti controla prin MIDI. Exista astfel de softuri care inglobeaza tonuri de pian, chitara, bass, tobe, chiar si sintetizatoare copiate dupa tonurile reale (acestea fiind inregistrate in studio nota cu nota, si apoi redate de soft via MIDI)

Cum sa alegi softul potrivit:

In primul rand sa stii foarte bine de la inceput de ce fel de tonuri ai nevoie. Daca faci muzica electronica este clar ca trebuie sa te indrepti care niste softuri ce emuleaza Virus Ti, Polar, Acces..etc, daca faci pop ai nevoie de sample-uri reale de sunet cum sunt cele de la Native Instruments, si asa mai departe.

Am sa fac un top personal al instrumentelor virtual pe care le folosesc cel mai des.

  1. Native Instruments – Komplete 10 
Komplete10

Native Instruments – Komplete 10 – StageManagement.Ro

Probabil este si cel mai folosit soft de sunete. Are 130 Gb, insumeaza peste 12000 sunete si contine numeroase pachete de synth-uri (Reaktor 5, Rounds, Kontour, Massive, FM8), piane (piane acustice, electrice, chiar si o emulare dupa pianele Alicia Keys), tobe (celebrele Abbey Road 60S), si multe alte instrumente reale. Practic, de orice instrument ai nevoie..sigur il gasesti. Este, daca vreti sa spun asa, un fel de Korg Kronos la indemana oricui.

P.S. desi, am un Korg Kronos, Komplete 10 imi este mult mai la indemana atunci cand stau in fata laptopului si creez ceva.

2. OMNISPHERE 2

Desi are acelasi pret ca si Komplete 10 si cam acelasi numar de sunete,

stagemanagement.ro

Omnisphere 2 – StageManagement.Ro

situez Omnisphere 2 pe locul al doilea datorita versatilitatii sale. Este un soft cu foarte multe synth-uri bune, cu arpegiatoare excelente, cu pad-uri foarte fine sau foarte puternice, to sute de filtre si cu un foarte bun motor al efectelor. Este un plug-in excelent pentru “muzica misterioasa”, sau muzica electronica, chiar si muzica pop. Insa pentru a crea o piesa este putin probabil ca acesta sa fie singurul VST pe care sa-l folosesti, asa cum se poate face cu Komplete 10. De aceea, in topul meu personal este pe locul 2.

3.  Spectrasonics Trilian Bass Module

Cred ca este cel mai bun VST de bass al momentului. Are multi basi in

stagemanagement.ro

Trilian Bass Module – StageManagement.Ro

4 si 5 corzi, care suna foarte curat si prezent, emuleaza pana si zgomotul mainii pe corzi, contrabasii suna si ei foarte bine. Are si sectiune de efecte unde se pot insera compresoare, eq, efecte etc.Din pacate nici acest soft nu este unul foarte ieftin pentru piata romaneasca, dar credeti-ma, face toti banii.

 

 

4. Celemony Melodyne

Acesta este un soft de corectat intonatia. Poti corecta voci dupa ce le-ai

stagemanagement.ro

Celemony Melodyne – StageManagement.Ro

imprimat, basi etc. Partea interesanta a acestuia este ca, mai nou, recunoaste si timbrul vocal. Asta inseamna ca daca in acelasi timp 2 persoane diferute inregistreaza voci la acelasi microfon pe un singur canal, poti corecta ambele voci separat. Mai are un lucru foarte interesant ce tine de polifonie. Poti dintr-o singura voce sa creezi intervale muzicale, asadar poti crea backing vocals pe o piesa dintr-o singura linie vocala inregistrata.

 

5. ToontrackEZDrummer 2

Desi sunt clapart, ma declar un fan al tobelor, iar softul asta suna tare

stagemanagement.ro

Ez Drummer 2 – StageManagement.Ro

bine. Are multe modele de tobe, o gramada de dimensiuni, cinele de multe tipuri, moduri diferite de a microfona toba, ambiante diferite, primesti fiecare microfon pe cate un track astfel incat sa-l mixezi asa cum vrei si multe alte lucruri care il fac foarte prietenos ca interfata. Are si un browser cu loop-uri si fill-uri si cu siguranta merita incercat!

Have your say

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.